28 nentor 1944

Këto të vërteta për luftën partizane, nuk mund të mohohen as nga genocidi dhe krimet kundër njerzimit që udhëheqja komuniste shqiptaro-sllave kreu gjatë luftës, madje nuk mund të mohohen as dhe nga karakteri vëllavrasës dhe civil që dominoi këtë luftë, pasi Enver Hoxha dhe klika e tij, për qëllime të pushtetit personal dhe i urdhëruar nga padronët e tij serb, i dhanë me qellim asaj pas shkelmimit nga ai të Marrveshjes historike të Mukjes, në shtator të vitit 1943. Videos. Jugosllavizimi me shpejtësi dhe në çdo qelizë i shtetit dhe shoqërisë shqiptare, ishte misioni i tyre më kryesor. Kryeministri i Shqipërisë, Gjeneral-Kolonel Enver Hoxha”. Të dy qeveritë, po në procesin e bashkimit të plotë të të dy vëndeve, firmosën një seri marrëveshjesh të tjera për bashkimin ekonomik, doganor, monetar. Ata, siç pohon dhe vet Tito, themeluan, udhëhoqën dhe urdhëruan këtë parti dhe njësitë e saj partizane, si parti dhe lëvizje jugosllave, gjatë gjithë luftës. Sipas tyre, kufijtë e Shqipërisë do të caktoheshin pas luftës, në konferencën e Paqes. Kishte grupe të së djathtës dhe të majtës që u bashkuan në shtatorin e vitit 1942. Edhe këtë herë, si përvit u debatua, ndonëse me tone më të ulura, mbi datën kur iku gjermani i fundit. Këtu qëndron më shumë se në çdo drejtim tjetër dhe rëndësia e pamohueshme e renditjes së Shqipërisë në anën e aleatëve, pasi renditja në anën e kundërt, gjë per të cilën kishte edhe shqiptar që punonin, mund të shoqërohej me ndëshkime të rënda, si palë e humbur. Bashkëlidhur me këto dy shkresa është në frëngjisht edhe një njoftim i ATA, Agjencisë Shqiptare të Lajmeve, i cili në fund të çdo fjalie të trasmentuar përdor fjalën “stop”. 10 nëntori ishte e shtunë, kurse data 8 përkon doemos me të enjten. Para shumë vitesh në 9 maj të vitit 2000, kur drejtoja arkivin e filmit, u kam dhënë njerëzve të presidencës, me kërkesën e tyre për materiale filmike, një xhirim anglez të 28 Nëntorit 1944 për ta shfaqur në sallën e Kongreseve ku kujtohej përfundimi i Luftës së Dytë Botërore. Ndërkaq me datë po këtë ditë, 10 nëntor 1945, me Nr. Por Fronti Kombëtar përkrahet nga shumica e njerëzve me opinion liberal, në të gjithë vendin. Në këto konsiderata të Edi Ramës, 26 vite më parë ka të verteta historike të pamohueshme. Këtë gjë e kërkoj pse shumica e arshivës së Ministrisë së Jashtme të Shqipëris është djegur nga lufta dhe grabitur nga okupatori…”. Nuk do të ketë opozitë kundrejt programit të “Frontit Demokratik”, i cili, sipas sekretarit të tij Behar Shtylla, kërkon formimin e një “Republike Demokratike Përparimtare”. Më mirë vonë se kurrë! Ky numër hapet me editoriali­n me titull "Populli shqiptar feston ditën e 28 nëntorit". Ai komunikon: “Tiranë:-10/XI/45. Gjithnjë sipas një përkthimi të bërë nga punonjës të Ministrisë së Punëve të Jashtme të Shqipërisë, po këtë ditë të 26 nëntorit agjencia e lajmeve Reuter në Londër përhapte për tërë botën këtë lajm: “Fushata elektorale shqiptare po zhvillohet tani fuqimisht, sipas korrespodentit të fletores “Daily Telegraph” në Shqipëri. Sot, në tetë të mëngjezit… etj, etj”. Në Beograd zgjedhje të Frontit Demokratik, pas dy javësh mbahen edhe në Shqipëri. Diktatori Hoxha fallsifikoi datën e çlirimit në mënyrë që, pas bashkimit si Republikë e 7-të me Federatën Jugosllave, Shqipëria do të festonte edhe ajo më 29 nëntor, së bashku me republikat tjera, jo Jajcën por Çlirimin e saj. Data 28 nëntor 1944 mbahet si dita e çlirimit të Shqipërisë dhe, siç dihet, edhe sot vazhdon debati mbi saktësinë e datës së çlirimit, nëse kjo ka ndodhur me datë 28, për ç’ka ekzistojnë të gjitha provat se kjo ishte data e pranuar fillimisht. Shtëpia e Bardhë korrigjon qendrimin e saj dhe hë për hë nuk e njeh qeverinë shqiptare. Në arkimin e Ministrisë së Punëve të Jashtme të Shqipërisë ky dokument ka shënimin se përkthimi është jo zyrtar: Dëshiroj me ju njoftua marrjen e letrës s’Uaj po të kësaj date në përgjigjen e komunikimit të Qeverisë së Shteteve të Bashkuara në kërkesën e autoriteteve shqiptare për njohjen e Regjimit Shqiptar që ekziston. Qeverija e Shteteve të Bashkuara gjithashtu dëshëron që autoritetet Shqiptare të konfirmojnë që traktatet dhe marëveshjet që ishin në fuqi midis Shteteve të Bashkuara t’Amerikës dhe Shqipërisë më 7 prill 1939 të mbeten në fuqi. Dhe po ta’theksoj Z. S’Uaj kët mungesë në versionin shqipë të notës së Shteteve të Bashkuara si asht botue për nji konsiderim t’Uajin në çdo mënyrë që mund t’a shifni të përshtatun. Më poshtë, Hoxha vazhdon: “ne kemi nevojë të na thuhet nga ju, nëse ka ardhur momenti kur neve duhet të marrim në shqyrtim çështjen e bashkimit dhe të mbërrimë në konkluzione”, dhe së fundi “ne kemi bindjen se, sikundër Komiteti Central i Jugosllavisë do të na sqarojë dhe do të na këshillojë hapat dhe shoqërisht mbi këtë çështje të rëndësishme për të dy vendet tona”. Në këtë 29 nëntor 1944 qenë të bindur se vendi ishte çliruar dhe quhej si i tillë që një ditë më parë, në të shenjtën datë 28 nëntor, përvjetor i shpalljes së pavarësisë. Tito dhe PKJ, me kalin e saj të trojës PKSH në Tiranë, arriti me sukses të bllokojë bashkimin e shqiptarëve në Shqipëri dhe bashkimin e kombit shqiptar në tërësi, në luftën kundër pushtuesve. Tre ngjarjet me te medha te historise tone kane ndodhur pikerisht ne kete date. Sami Dangëllia është shembull botëror i vuajtjes... Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 10 korrik 20 Martin Camaj u arrestua më 5.5.1948. Posa të marr informata mbi progresin që t’Ju përgjigjem kërkesës s’Uaj, kishëm me ken i gëzuar të uaj dërgoj…”. Në mënyrë të pamohueshme forcat partizane komuniste ishin dhe njësitë më të organizuara dhe më numerike në teatrin e luftës në Shqipëri. Kjo njohje do të akordohet me kushte specifike…” Këtu vihet në dukje se një lëndë e posaçme mbi këtë vendim i është dhënë shtypit. Po në këtë linjë është edhe deklarata e Titos dhënë agjensisë AP, në vitin 1946, se, “Kosova dhe territoret e tjera shqiptare do t’i aneksohen Shqipërisë”. – Pas mesnate të natës 28 nëntorit, plasje të tmerrshme tronditën Shkodrën. Prof. Dr. Muhamet SHATRI Fjala e rastit në shënimin e Ditës së Flamurit dhe 105 vjetorit të Pavarësisë se Shqipërisë, mbajtur më 26 nëntor 2017, në Qendrën Kulturore të Republikës së Kosovës në Malmë të Suedisë nga prof.dr.Muhamet Shatri. Studimet, botimet te historianve shqiptar,seriozë e të lirë të këtij çerek shekulli, të bazuara në dokumenta dhe raporte të kohës, kanë provuar në mënyrë shteruese se J. Emrat e kandidatëve të Frontit priten kudo me gëzim të madh”. Me përfshirjen e Shqipërisë si Republikë e 7-të e Federatës Jugosllave, përveç ëndrrës së vjetër të Serbisë, daljes së saj në Durrës, sipas tyre do të mirrte një zgjidhje përfundimtare edhe problemi i shqiptarëve të Kosovës në kuadrin Federatës së Jugosllavisë. Dr. Hasan B. Luçi. Çfarë thotë ai me numër gjashtë dhe temë “Të drejtat demokratike”? Ndërkaq kjo qeveri shpreson se ju keni me i shqyrtue kto instrumente të ndryshme, kopjet e të cilave kanë me u vue në dispozicion t’uajë aq shpejt sa të jet praktike, dhe mandej keni me dhanë nji përgjigje në nji kuptim favorabël ndërmjet Misionit Amerikan informal në Tiranë në rastin të për të volitshëm për ju”. Përpjekja jonë është të sjellim lajme, analiza dhe komente, në shërbim të interesit publik. Qeverija jonë që nuk ka penguar kurrë hyrjen në vendin tonë të korespodentëve të huaj, por që kurdoherë ka pranuar kërkesat e tyre dhe iu ka dhënë të gjitha lehtësitë me kënaqësi do të vazhdojë t’i lejojë të vinë të shofin zhvillimin e zgjedhjeve dhe të konstatojnë “de visi” se sa me skrupulozitet observohen ligjet tona demokratike dhe se qeverija e jonë është garancia më e sigurt për t’i mbrojtur dhe për t’i vënë në zbatim këto ligje. Ky mund të përcaktohet më mirë si një program laburist i moderuar, i mbështetur mbi barazinë shoqërore dhe reformën agrare. Objektivi që Fronti Demokratik i Shqipërisë, i shpallur në gazetën “Bashkimi” të 14 nëntorit 1945, qe rradhitur si i gjashti mes tyre, titullohej “Të drejtat demokratike”. Kurse fitoren e tyre më të madhe qe nga koha e Car Dushanit ndaj kombit shqiptar, fitoren e 28 nëntorit të vitit 1994, serbët e arritën jo me mbështetjen dhe ndërhyrjen direkte në anën e tyre të fuqive të mëdha, por e realizuan nëpërmjet shqiptarëve, kalit të trojës, lëvizjes jugosllave që themeluan dhe udhëhoqën në Shqipëri dhe Kosovë, me Enver Hoxhën dhe veglat e tyre ne Shqiperi, Fadil Hoxhen dhe vasalët e tjerë shqiptarë në Kosovë. Ndërkaq “Bashkimi” e lajmëron njohjen sovjetike në edicionin e saj të së shtunës, duke vendosur në krye të faqes së parë titullin germëmadh: “Bashkimi Sovjetik njohu Qeverinë Demokratike të Shqipërisë”. Lajmi është i shoqëruar me tekstin e dokumenteve që cituam në fillim të këtij shkrimi, po ashtu me një redaksionale si edhe portret të Enver Hoxhës. Redaksionalja me titullin “Indipendenca e Shqipërisë një realitet i madh historik” është shkruar prej Lame Kodrës (Sejfulla Malëshovës). B. Tito dhe Partia Komuniste e Jugosllavisë, themeluan me dy qëllime kryesore me të dërguarit e tyre në nëntor të vitit 1941 në Tiranë, për interesa të serbomadhisë, Partinë Komuniste të Shqipërisë. Koloneli Sokolov njofton njohjen nga Bashkimi Sovjetik të qeverisë shqiptare. TIRANË Historiani i njohur Marenglen Kasmi ka publikuar dokumente dhe fakte të reja për betejën dhe luftimet që çuan në çlirimin e kryeqytetit shqiptar, Tiranës më 17 nëntor 1944. Në horizont nuk ishte shfaqur ndonjë re kërcënuese diktature. Tetë nga dymbëdhjetë pjesëtarët e qeverisë shqiptare janë prej andej e njëri prej tyre është greku Manol Konomi, ministër i Drejtësisë. Qeveritë e vendeve aleate kishin mirpritur dhe përshendetur që në fillim luftën e shqiptarëve kundër pushtuesve. Aleatët anglo-amerikanë kishin njohur, vlerësuar, mbështetur, financuar dhe furnizuar me armë, uniforma, ushqime, para,specialistë, ushtrinë partizane. Dihet e kundërta: nga që mbeste në mënyrë të vijuar në kapërcimin e viteve shkollorë, pas një durimi të gjatë administrativ të Ministrisë së Arsimit në Tiranë, atij iu pre bursa. Comment: The Son of the Dictator and the... At Shtjefën Kurti, ndër 100 viktimat më të... Sami Dangëllia, plot 43 vjet të pandërprerë në... 100-vjetori i lindjes së martirit Sami Dangëllia, http://shqiptarja.com/dossier/2711/28-29-n-ntori—39-45-festat-e-loja-e-enverit-me-fjal-n-demokraci–455671.html, Tiranë: Vrasja e Qemal Stafës dhe reagimi i komunistëve, 8 dhjetori i 1990-s në kujtimet e studentit të arteve, Ekzekutimi i gjeneralëve më 1975, dëshmon mjeku. Në të ajo quhet Parti e Punëtorëve dhe e Fshatarëve dhe se themelimi i saj “ishte një ngjarje e shënuar kjo për popullin t’onë, një e këthyer në historinë e këtij populli dhe një shtytje e madhe në rrugën e lirisë dhe të përparimit”. Kjo ishte grackë, prandaj edhe përfaqësia e SHBA në kryeqytetin shqiptar, pas botimit në “Bashkimi dhe bërjes fakt i kryer të intrigës, ngul këmbë fort të sqarohet gjithçka për tërë opinionin publik. Ky projekt ogurzi, në të cilin ora e kombit shqiptar kishte ndaluar edhe ecte me orën e Beogradit, po shkonte i sigurt dhe pandalshëm drejt realizimit të tij. Mund të shënohet në ktë rast se me gjith se traktatet në fjalë kanë qënë inoperative për arsye të rrethanave të shkaktueme nga lufta, detyrimet që rrjedhin nga këto traktate janë të nji natyre që nuk mund të çvlerësohen nga lufta. Madje, autoritetet jugosllave me lejen e Hoxhës, do të instalonin në Shkodër, legalisht një seksion të shërbimit OZNA (sherbimit te fshehte jugosllav, para ardhjes se UDB) që vepronte e ushtronte terror njëlloj si në Kosovë, i pavarur dhe me autoritet të plotë kundër qytetarëve shqiptarë në mbarë veriun e vendit. Dy ditë më vonë, me adresim për shtypin shqiptar dhe të huaj, e firmosur nga Fultz, renditur me numrin rendor 31, ja edhe njoftimi zyrtar, i përkthyer: I ndershëm Zoti Gjeneral-Kolonel Hoxha Qeverija e Shteteve të Bashkuara, mbasi e shqyrtojë kërkesën e autoriteteve Shqiptare për një njohje, më ngarkojë t’ju njoftoj gadishmërinë e sajë të hyjë në marrëdhënie diplomatike me regjimin e tanishëm të Shqipërisë. Dëshira e jonë është të kemi marrëdhënie miqësore me vendet demokratike të Ballkanit”. Enver Hoxha do të mbante fjalime në Kuç e gjetiu kundër Fishtës. Në këtë konferencë, Tito shpalli në letër Republikën Federative të Jugosllavisë dhe njësitë apo republiklat e saj. Petrit Vasili: Fashistizimi i ekonomisë përmes koncesioneve të ndëshkohet si tradhti kombëtare! Pikërisht këtë ditë të 14 nëntorit “Bashkimi” njofton me germa të mëdha në krye të faqes së parë se “U çpall Programi i Frontit Demokratik të Shqipërisë”. 33 datë 17 nëntor 1945 dhe përgjegjen e juaj kësaj note më datë 23 Nandor 1945 përsa i përket konfirmimit të traktateve ndërmjet Shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë, unë kam nderin me ju bamun me dijtë se unë kam marrun instruksion nga Qeveria eme për me Ju komunikue mesazhin qi vijon: “Qeveria e Shteteve të Bashkuara është përpjekur me shpejtue vendosjen e marëdhënjeve diplomatike me regjimin e tashëm Shqiptar, prandaj, tue marrun parasysh shkatërimin e arkivave shqiptare, modifikoi kërkesën e saj origjinale që të konfirmohesh vleftshmënija e traktateve dhe marëveshjeve në fuqi ndërmjet shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë më 7 prill 1939 dhe kërkoi vetëm konfirmimin të teksteve të traktateve të veçantë ose të parimit të konsakruar në drejtësi ndërkombëtare në bazë të cilit respektohet validiteti i vazhdueshëm i traktateve që janë konkluduar nga qeveri të mëparshme dhe të cilat nuk kanë marrun fund legalisht. Ato zinin me të vërtetë një hapësirë të thekshme të faqes së parë. Pra, në qytetin e përjetshëm të shqiptarëve, si dëshmi tragjike e zëvendësimit të pushtimeve, flamuri i pushtuesit që iku u zëvendësua jo me flamurin kombëtar, por me flamurin e pushtuesit të ri. Euforia e përgjithshme, sidomos ajo ndërkombëtare, se pushteti i Hoxhës duhej marrë me të mirë dhe shpresë se mund të hidhej në udhën e një regjimi të hapur sadopak demokratik, vijoi edhe në muajt pasardhës të vitit 1945, duke u rritur ditë pas dite dhe kapur majën në 28 dhe 29 nëntor. Ky … Në të djathtë, përveç lajmit “Urdhër i Marinës së Kuqe”, në të cilin përshkruhej një deklaratë e flotës luftarake të Ushtrisë së Kuqe për rolin e madh të saj në mposhtjen e Gjermanisë hitleriane, shumë dukshëm gjendet një redaksionale. Krejt ndryshe nga sa paraqitej më vonë nga historianët hoxhistë, Enver Hoxha, firmosi dhe pranoi që të dislokoheshin në Shqipëri divizione të ushtrisë Jugosllave.Ai pas kësaj,i propozon Titos, bashkimin e ushtrive me një Komandë dhe Shtatmadhëri të përbashkët, pra unifikimin e komandës ushtarake të të dy ushtrive. Letrat, artet ,muzika, folklori, prodhimet e tjera artistike jugosllave, do të mbushnin boshllëkun e krijuar me ndalimin e veprave letrare artistike të shkrimtarëve dhe artistëve shqiptarë, që nuk kishin mbështetur apo kishin kundërshtuar vendosjen e regjimit komunist në Shqipëri. Nëse keni të afërm të lindur mes datës 7 prill 1939 deri më 28 nëntor 1944, lajmërojeni urgjent pasi ai mund të marrë lehtësisht shtetësinë italiane, për shkak se gjatë kësaj kohe Shqipëria ka qënë e pushtuar nga Italia dhe si rrjedhojë shtetasit e asaj kohe në vend quheshin italianë!? Që të përfitojë populli ynë me të vërtetë nga këto të drejta është e domosdoshme që mjetet materiale të pushtetit të mbeten gjithnjë në duart e masave të gjera të popullit punëtor, ashtu siç e prokllamoi dhe e sancionoi kryengritja popullore”. Pa pasur eksperincë të më parëshme mbi sistemet demokratike, populli shqiptar është hedhur brenda një viti nga sistemi feudal në një sistem politik shumë të përparuar, ndërsa jeton akoma nga pikëpamje ekonomike në mesjetë. Qëllimi i dytë ishte që, në zbatim të porosive të Kominternit pas sulmit nazist ndaj Bashkimit Sovjetik, kjo forcë dhe kjo lëvizje shqiptaro-serbe të mobilizonte shqiptarët në luftë kundër poshtuesve. Madje, me llogjikën qesharake të largimit të gjermanit të fundit nga Shqipëria, kjo datë mund të ishte 2 apo 4 e më shumë dhjetor. Indipendentistët, ata që shpreheshin për ruajtjen e pavarësisë së Shqiperisë shpalleshin si revanshistë. Pesë ditë më vonë, iu zhvillua një proces hetimor... Pushkatohen 17 eksponentë që patën bashkëpunuar me pushtuesit, anglo-amerikanët nuk bëjnë asnjë protestë. Por përveç kësaj, për Berishën kjo ditë është dita më e zezë, sepse sipas tij, kjo ditë shënon ardhjen e komunistëve në pushtet. Në qendër të saj publikohet në dy kolona të gjera mesazhi i Enver Hoxhës. Vetëm është çështja e datës. 8 Janar 1945, Enver Hoxha si promotor kryesor i bashkimit të Shqipërisë me Jugosllavinë, propozon “bashkimin e PKSH me PKJ, mbi baza federative, me Sekretar të Përgjithshëm per PKSH Marshallin Titon, si kusht i domosdoshëm i bashkimit të Shqipëisë me Federatën Jugosllave. Duke pasur parasysh këtë notë dhe dëshirën me vendet e tjera demokratike për të siguruar paqen dhe sigurinë, Qeveria Sovjetike vendosi të lidhij marëdhënje diplomatike me Shqipërinë dhe të shkëmbejë përfaqësues diplomatikë. Këtë kohë, praktika nuk përgatitej nga hetuesia pasi ajo... Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 9 gusht 20 Pas daljes nga burgu i parë në vitin 1986, Havzi Nela nuk qëndroi shumë kohë i lirë. Sokolof”. 28 Nëntori është i shenjtë për historinë tonë […] Në sistemin arsimor të vendit, në të gjitha nivelet, serbishtja do të bëhej gjuha e detyruar. Thotë fjalë për fjalë: “Kam nderin të vërtetoj marjen e notës së Zotnis s’uaj në lidhje me njohnen e Qeveris s’onë Demokratike prej Qeveris së Shteteve të Bashkuara. Më tej, ja edhe pasinqeriteti i dytë: “Për disa vjet shërbeu si sekretar i Konsullatës Shqiptare në Belgjikë”. Prandaj është shumë i rëndë mohimi i datës 29.11.1944, jeta e 28 mijë dëshmorëve. Zgjedhjet janë caktuar për të Djelën që vjen dhe korrespodenti thotë se “është e mundshme që të adoptohet sistemi jugosllav, që të vihet një kuti për ata që dëshirojnë të shprehin mos-aprovimin e programit të përgjithshëm të Qeverisë. Kështu që, kjo ditë e nëntorit të vitit 1944, është edha dita e vendosjes së një pushtimi më të zi për shqiptarët. Datuar më 17 nëntor, për rastësi ditë e çlirimit të Tiranës prej pushtuesve gjermanonazistë, në arkivin e Ministrisë së Punëve të Jashtme të Shqipërisë, të renditur me numrin 33, ndodhet kjo shkresë e Harry Fultzit, e përkthyer nga punonjës të MPJ-së jozyrtarisht: Kam nderin me ju njoftue se në mesazhin e marrun më 16 Nëntor 1945, Qeverija e ime më ka kërkue që t’Ju njoftoj se mbasi arkivat e Shqipnis jan prishur dëshiron me ba disa modifikime në provisionin e notës adresue Z. S’Uaj më 11 nëntor 1945, mbi njohjen, si vijon: 1.Qeveria e Shteteve të Bashkuara, parashtron administratës s’Uaj që t’stabilizojnë kryesisht ligjet Ndërkombëtare që vijnë mej respektue vleftsinë e traktateve që kan hye prej qeverive të mëparshme dhe që nuk kanë skadue ligjërisht, dëshiron me nis me stabilizue marëdhënjet diplomatike po sa të marrin sigurimin e kërkueme në notën më 11 Nëntor, që zgjedhjet të bahen lirisht dhe liria e raporteve prej korrespondencave të shtypit. Sikundër shtoj se nuk u ndala këtu në aspektin më katastrofal të kësaj date, si ditë e parë e vendosjes së diktaturës moniste më mizore të të gjitha kohërave në Shqipëri, diktaturës hoxhiste. Të enjten, në 9 nëntor 1945, gazeta “Bashkimi” njoftonte m tituj të mëdhenj në krye të faqes së parë: “Nga fushata elektorale. Tue marrun parasysh konsideracionet e rreshtueme ma sipër, Qeveria e Shteteve të Bashkuara nuk e ndjen veten t’aftë me proçedue me vendosjen e marrëdhanjeve dipllomatike me autoritetet ekzistente shqiptare deri sa ajo të mos ketë marrë sigurimet e kërkuara mbi status-in e traktateve dhe marrëveshjeve ndërmjet Shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë në fuqi më 7 prill 1939. Qeveria provizore Shqiptare ka pasur suksese me rëndësi në rindërtimin e Shtetit Demokratik në Shqipëri. Data 28 nëntor 1944 mbahet si dita e çlirimit të Shqipërisë dhe, siç dihet, edhe sot vazhdon debati mbi saktësinë e datës së çlirimit, nëse kjo ka ndodhur me datë 28, për ç’ka ekzistojnë të gjitha provat se kjo ishte data e pranuar fillimisht. Sipas kësaj Agjencie, Këshilli i Ministrave qe mbledhur në 10 nëntor dhe pati vendosur lidhjen e marrëdhënieve diplomatike midis dy vendeve. Në 2 dhjetor u mbajtën zgjedhjet dhe të nesërmen “Bashkimi”, duke mos shkruar asnjë rradhë për tërheqjen e Shtëpisë së Bardhë për njohjen njohjen e qeverisë shqiptare, bënte të ditura rezultatet e para: “U paraqitën në votime rreth 92 % të zgjedhësve. Këto kondita qeverija jonë i ka plotësuar dhe me rigorozitetin më të madh do të observojë zbatimin e tyre pse ashty e lyp interesi i madh i popullit tonë (duartrokitje)”. Çdo vit këtë ditë për 45 vjet u kremtua festa zyrtare më e rëndësishme e Shtetit; festë e cila qëllimshëm linte në rang të dytë Ditën e Ngritjes së Flamurit dhe Shpalljes së Pavarësisë që festohej më 28 nëntor. Por ana tjetër, ana e zezë e medaljes së datës së 28 nëntorit 1944, pra datës së Çlirimit, është se kjo datë, jo që nuk do të shënonte çlirimin e vërtetë të shqiptarëve dhe Shqipërisë, por vetëm do të sillte zëvendësimin e pushtimit gjerman me specifikat e tij me pushtimin serb, jugosllav shumë herë më të rrezikshëm për vet ezkistencën e kombit shqiptar, si dhe vendosjen e diktaturës 46 vjeçare më të egër, më moniste, si pushtimi i brendshëm më barbar, që shqiptarët kishin njohur në tërë historinë e tyre. Këto studime, të bazuara në dokumenta të panumërta, kanë provuar se serbët, Enver Hoxha dhe vasalët e tyre të tjerë shqiptarë në krye të ushtrisë partizane të Shqipërisë dhe Kosoves kryen gjatë luftës kundër pushtuesve, genocid dhe krime të rënda kundër njerëzimit ndaj shqiptarëve. – Ju njohim, por … Enver Hoxha u përgjigj Harry Fultzit të nesërmen, në 13 nëntor. Tre ngjarjet me te medha te historise tone kane ndodhur pikerisht ne kete date. Krahas këtyre, historianët dhe studiuesit kanë faktuar me dokumenta se: udhëheqësit jugosllavë dhe vegla e tyre Enver Hoxha, pas shtatorit 1943 degraduan me qellim luftën e shqiptarëve kundër pushtuesve në një luftë kryesisht vëllavrasëse civile dhe se PKSH, siç pranojnë unanimisht vet Enver Hoxha dhe udhëheqja e tjetër e kësaj partie në Plenumin e Dytë të Beratit, zbatoi gjatë luftës një vijë politike terroriste, pra veproi si një organizatë e tillë dhe se udheheqja e saja kishte kryer,urdhëruar në dhjetra e qindra raste akte të mirëfillta terroriste. Ju falënderoj për kortezin dhe bashk punimin t’Uaj në kët çështje. 29 Nëntori 1944, Dita historike e Çlirimit të Shqipërisë. Mbi si edhe në krah të këtij kryeartikulli, në qendër të kreut të faqes së parë, ishte vendosur si titulli më i dukshëm i atij edicioni grumbulli i fjalëve “Qeverija poloneze njohu Qeverinë Demokratike të Shqipërisë”. Personalisht jam dakord me historianët se dita e çlirimit, e tërheqjes së ushtrisë gjermane nga Shqipëria mund të ishte seicila nga ditët, nga data 17 nëntor e tutje. Për brengën që ka ndjekur çap pas çapi jetën e Shqipërisë, dita e 29 nëntorit 1944 erdhi e bardhë përfundimisht. Asht marë në shenjim se kopjet e traktateve që janë lidhur ndërmjet Shqipris dhe Shteteve të Bashkuara para 7 prillit 1939 nuk ekzistojnë. Në të vërtetë në librin e tij me kujtime “Vitet e rinisë”, publikuar në vitin 1988, vetë Hoxha këtë periudhë pune, edhe pse bën çdo dinakëri për t’ia mjegulluar çastin e fillimit dhe të mbarimit, do ta përfshinte e shumta në një mot e gjysmë. Harry S. Truman”. Lulzim Basha pershendet shqipetaret per festen e flamurit 28 nentor 1944 Për këtë gjë kam dhënë urdhër që ta korrektojnë me një shënim të veçantë në gazetë. Në kontekstin e aneksimit të Shqipërisë, asgjësimit të pavarësisë së saj, në mbledhjen e Byrosë Politike, të dt. Ka mjaft të ngjarë që përveç mendësisë bolshevike (besojmë jo të përkthyesit, por të porositësit të shqipërimit si edhe atij që do ta jepte dokumentin për ta shpërndarë në shtyp), tërë ky shtrëmbërim duhet të jetë kryer posaçërisht. Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube. Ishte aq përvëlues në vapën e verës, teksa futesha në serën e nxehte të... Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 12 gusht 20 Në praktikën e Presidiumit të Kuvendit Popullor të shqyrtimit të faljes së jetës, vihet re se Havzi Nela nuk ka bërë... Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 11 gusht 20 Përdorja e një emri të rremë ishte një zakon që komunistët e kishin marrë qysh në vitet ’30, në kuadër të... Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 11 gusht 20 Për të parë se si është vepruar nga Presidiumi i Kuvendit Popullor në rastin e Havzi Nelës, mjafton të shohim rastin... Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 10 gusht 20 Pasi Presidiumi i Kuvendit Popullor refuzoi t’i falë jetën, nisi praktika e ekzekutimit. Pse them kështu? Ndërkaq në 26 nëntor 1945 “Bashkimi” nëpërmjet titujve kryesorë në ballë të faqes së parë “Si ngrihet Shqipëria e Re”, bën të ditur se “Kryeministri u jep tapitë e tokave bujqve të Myzeqesë”. Kjo ditë është festa më e madhe kombëtare për ne shqiptarët pasi brenda saj festojmë shumë festa. Një ditë më pas, në 23 nëntor, Enver Hoxha i përgjigjet: “I ndershmi Zotni, Kam nderin ti përgjigje letrës së Zotnisë s’Uajmë datë 17 Nëndor dhe ju lutem të kini mirësinë t’i transmentoni qeveris s’uaj sa vijon: “Në lidhje me modifikimet që i bëni notës që na drejtuat në 16 nëndor 1945 përsa i përket pikës ku bëhet fjalë për traktatet, kam nderin të përcaktoj pikëpamjen e Qeveris s’eme mbi këtë çështje. “Kutia pa listë” qe e kandidatëve dhe e subjekteve politike jashtë Frontit, çfarë përfshinte edhe opozitën. Në këtë kontekst, është provuar se të deleguarit, komunistë serbo-malazez, shkruan programin e PKSH, pa iu referuar as dhe një herë Kosovës dhe çështjes shqiptare.Ata de facto vunë në krye të PKSH Miladin Popoviçin dhe emëruan rreth tij Enver Hoxhën dhe vasalët e tjerë. Nga këta 81.53 % votuan për kandidatët e Frontit në Asamblenë Federale dhe 18.17 për kutinë pa listë”. Të gjitha shkollat, klasat, sallat dhe oborret e tyre, buçisnin nga këngët dhe brohoritjet për Marrshallin Tito, për bashkim vllazërimin me popujt e Jugosllavisë. Në mesnatën e 28 nëntorit 1944, pasi kishin hedhur në erë të gjitha urat e qytetit dhe kishin minuar depot e municioneve në lagjen “Perash”, gjermanët tentuan të hedhin në erë objekte të rëndësishme në qytet.Një pjesë e qytetarëve ishin larguar nga … Thuhet në të: “Nju Jork, 7 nëntor-Pakicat shqiptare që ndodhen në qytetet e ndryshme të Amerikës kanë dërguar në Uashington nga një përfaqësonjës. 28 nëntor 1944 dita e çlirimit të Shqipërisë by Kasem Biçoku, unknown edition, Duket qartë që nuk është një përkthyes i thjeshtë ai që ka bërë përdhunimin e tekstit, sepse shqipërimi i asaj fraze ishte teknikisht fare i thjeshtë. 28 nëntor 1944 dita e çlirimit të Shqipërisë. Të nderuar mysafirë dhe ju bashkatdhetarë të çmuar! Kjo deklaratë, është bërë vetëm e vetëm me projektin e “gllabërimit të Shqipërisë etnike” pra, Shqipërisë, Kosovës dhe territoreve të tjera shqiptare, si dhe shndërrimin e tyre në Republikën e 7-të të Jugosllavisë.

Gianmarco Zagato Con Pit, Flounder Fish Traduzione, Analisi Promessi Sposi, Test Che Animale Sei A Letto, Tratti Somatici Persiani, Bbc Learning English Drama, Battaglia Di Natale, Documenti Per Nulla Osta Scuola, Leopardi Amore E Psiche, Analisi Promessi Sposi,

Lascia un commento